Chronische hyperventilatie
Chronische hyperventilatie betekent dat je langdurig te veel en te snel ademt, vaak zonder dat je het zelf doorhebt. Hierdoor adem je ongemerkt te veel koolzuur uit. En juist dat koolzuur is belangrijk voor een goede balans in je lichaam. Als het gehalte te laag wordt, kunnen allerlei klachten ontstaan: van lichamelijk ongemak tot mentale onrust.
Klachten die kunnen wijzen op chronische hyperventilatie:
*Duizeligheid of een licht gevoel in je hoofd
*Gespannen gevoel in je borst of buik
*Moeite met diep ademen of het gevoel van ‘geen lucht krijgen’
*Vermoeidheid of snel uitgeput zijn
*Hartkloppingen of een opgejaagd gevoel
*Slapeloosheid of onrustige nachten
*Angstige, onwerkelijke of paniekerige gevoelens
*Tintelingen in je vingers, mond of voeten
Veel mensen met deze klachten krijgen niet direct de juiste uitleg. De oorzaak ligt niet altijd (alleen) in het lichaam zelf, maar vaak in hoe je leeft, denkt en voelt.
Bij wie komt het vaak voor?
Chronische hyperventilatie ontstaat zelden zomaar. Het komt vaak voor bij mensen die veel verantwoordelijkheidsgevoel hebben, gevoelig zijn, perfectionistisch of zorgzaam. Mensen die moeilijk kunnen ontspannen, veel nadenken of geneigd zijn om zich aan te passen aan anderen. Vaak is er een patroon van alertheid, controle willen houden of jezelf steeds moeten bewijzen. Het lichaam staat dan voortdurend in een soort waakstand – wat je ademhaling weerspiegelt.
Mijn benadering
In mijn begeleiding kijken we niet alleen naar je ademhaling, maar naar jou als geheel. Hoe je denkt, hoe je omgaat met spanning, wat je lijf je probeert te vertellen. We brengen via ervaringsgerichte oefeningen de aandacht terug naar binnen. Je leert jezelf beter voelen, je adem tot rust te brengen, en je eigen grenzen en behoeften weer serieus te nemen.
Want pas als je lichaam zich veilig voelt, kan je adem ook weer ontspannen.
Je bent van harte welkom om te onderzoeken wat jouw adem je laat zien.